Τον κώδωνα του κινδύνου και της οικονομικής κατάρρευσης στην ΔΕΥΑΠ, καταθέτουν υπηρεσιακή παράγοντες σε πρόσφατη έκθεση που συνέταξαν.
Για 2η χρονιά εκτροχιάζεται το ταμείο της με τα έσοδα να υπολείπονται, κατά 39% των εξόδων.
Η παραπάνω εξέλιξη των οικονομικών της ΔΕΥΑΠ θα οδηγήσει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στην υποβολή προστίμων και στην αναγκαστική αύξηση της τιμολογιακής πολιτικής.
Η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Υποκρισίας για άλλη μία φορά, μπροστά στο οικονομικό πρόβλημα που προκύπτει, επικαλείται και επιρρίπτει τις ευθύνες σε άλλους.
Η γνωστή καραμέλα των ευθυνών στις εκάστοτε κυβερνήσεις, αποκρύπτοντας και αδιαφορώντας για τις δικές του αποφάσεις και εμμονές.
Ως ενεργός πολίτης και στέλεχος της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ», με την σημερινή μου παρέμβαση θα αποτυπώσω την πραγματική αλήθεια, αλλά και τις δυνατότητες που δίνει η σημερινή νομοθεσία, για την βιωσιμότητα της Δημοτικής Επιχείρησης και Αποχέτευσης Πάτρας.
Επικαλείται η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Υποκρισίας ότι το Ενεργειακό Κόστος τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε κατά 100% με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν τα οικονομικά της και θα πρέπει να μετακυλιστούν στους καταναλωτές.
Τι έπραξαν όμως τα τελευταία χρόνια για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος;
Δυστυχώς τίποτα.
Εμμένουν να λειτουργούν οι γεωτρήσεις, να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, να καταβάλουν στην ΔΕΗ τα 8 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Άραγε εάν υδροδοτούσαν τους Πατρινούς με το νερό από το διυλιστήριο του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, ποιο θα ήταν το οικονομικό όφελος της ΔΕΥΑΠ;
Εάν δεν είχαν τις κομματικές εμμονές σε σχέση με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και στον συμψηφισμό παραγωγής – κατανάλωσης, ώστε να ενταχθεί η ΔΕΥΑΠ είτε στο Φωτολταϊκό Πάρκο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είτε να προχωρούσε στην κατασκευή εξ’ ολοκλήρου από την επιχείρηση, όπως έπραξαν άλλες ΔΕΥΑ, δεν θα μείωνε ουσιαστικά τις δαπάνες για ενέργεια;
Σίγουρα ΝΑΙ.
Όμως επέλεξε να μην αξιοποιήσει το Κυβερνητικό Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις υποδομές ύδρευσης», που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και εκμεταλλεύτηκαν άλλες ΔΕΥΑ, όπως της Καλαμάτας, του Κιλελέρ, η ΕΥΔΑΠ κ.α.
Στην Πάτρα της Λαϊκής Υποκρισίας πλήρης αδιαφορία.
Άλλωστε να χάσουν οικονομικά η εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας από τις αποφάσεις του Δήμου Πατρέων;
Όχι βεβαία.
Ο καλύτερος πελάτης είναι ο Δήμος Πατρέων στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού.
Ένα εκατομμύριο ευρώ ανά έτος δαπάνα, σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς που καταθέτει, για εισπρακτικά των Ανταποδοτικών Τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Ένα εκατομμύριο στερείτε π.χ. η ΔΕΥΑΠ και αντίστοιχα ο Πατραϊκός Λαός, προς όφελος των μετόχων στις ενεργειακές εταιρείες.
Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που θα οδηγήσει και μαθηματικά, στη συγχώνευση των «προβληματικών ΔΕΥΑ» ανά Περιφερειακή Ενότητα ή Περιφέρεια, που προσωπικά δεν είμαι αρνητικός σε αυτή την Κυβερνητική προοπτική.
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Συνδικαλιστής ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ,
Πολύτεκνου και πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ,
Εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ».