Την αιτία του κακού για την τιμή στο λάδι που όλα δείχνουν ότι θα το πούμε «λαδάκι» από φέτος, την έδωσε ήδη στο παραπάνω ρεπορτάζ ο εκπρόσωπος των οπωροπωλών των λαϊκών αγορών της Πάτρας. Λέγοντας ότι οι ελιές υπέστησαν ζημιές στο 90% εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.
Το ρεπορτάζ έχει όμως και συνέχεια, με αναλύσεις παραγωγών από την Αχαΐα, που κυριολεκτικά έχουν σκύψει το κεφάλι δηλώνοντας πως είναι σε αδιέξοδο. Παραγωγός από το Μαζαράκι Αχαΐας τονίζει ότι από κάθε ελιά που έχει, φέτος έβγαλε «το πολύ 20 με 30 κιλά», όταν τις προηγούμενες χρονικές περιόδους η ποσότητα καρπού που πωλούσε για λάδι έφθανε ακόμα και τα 100 κιλά ανά δένδρο!
Αν αφαιρέσει κανείς τις ελιές που έχουν συμφωνήσει ήδη οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου, αφαιρέσει και το λάδι που οι μικροί οι παραγωγοί κρατούν για προσωπική χρήση, τότε στην αγορά η συνολική ποσότητα που διατίθεται φθάνει το 1/3 αυτής που διανεμόταν μέχρι πέρυσι.
«Δεν θα έχουν λάδι στο σπίτι και θα το χρησιμοποιούμε πια… σταγόνα, σταγόνα», σημειώνουν οι αγρότες. Όπως ήδη ανέφερε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) η τιμή του λαδιού ήδη αγγίζει τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς δείχνουν πως η τιμή θα ανεβεί κι άλλο, ως τα 12 ευρώ το κιλό! Με τον Πρόεδρο του ΙΝΚΑ κ. Γιώργο Λεχουρίτη να προσδιορίζει ότι τέτοια τιμή θα δούμε το αργότερο προς τα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου.
ΚΙ ΑΛΛΗ ΑΙΤΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
Αλλά δεν είναι μόνο οι κακές καιρικές συνθήκες. Όπως εξηγούν μικροί παραγωγοί ελαιολάδου της Αχαΐας, μείζονος σημασίας αιτία ήταν και η έλλειψη εργατών γης, για την οποία γίνεται λόγος από πέρυσι. Οι παραγωγοί έβρισκαν με το σταγονόμετρο τους εργάτες και τους πλήρωναν διπλάσια μεροκάματα από πέρυσι, ως αποτέλεσμα αυτού, το συνολικό κόστος ανέβηκε.