19.6 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Θα πούμε ” το ψωμί ψωμάκι”? Τι απαντά ο Οικονομικός Επόπτης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ανδρέας Παπαϊωάννου

Το ψωμί σήμερα στην Αιγιάλεια πωλείται προς 90 λεπτά με 1 ευρώ ( η φρατζόλα) μέση τιμή. Αρτοποιεία κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια συγκράτησης τιμών σε ψωμί και παράγωγά του, παρά τις διεθνείς εξελίξεις, την αύξηση στα σιτηρά όλων των ειδών και στο καλαμπόκι καθώς και στην επιβολή πλαφόν κέρδους στους αρτοποιούς. Η κατάσταση όμως εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη και οι ημέρες που έρχονται θα επιφέρουν νέες αυξήσεις στην τιμή του σιταριού. 

Ο Ανδρέας Παπαϊωάννου, Οικονομικός Επόπτης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών και μέλος του Προεδρείου της ΓΣΒΕΕ εξηγεί στο aigiovoice.gr τους λόγους που διαμορφώθηκε αυτή η σκληρή πραγματικότητα για αρτοποιούς και καταναλωτές: Στις επόμενες παραλαβές θα υπάρξει αύξηση κατά 60% στην τιμή των μαλακών σιταριών. Αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς η Ουκρανία αποτελεί τον προμηθευτή σε μαλακά σιτάρια κατά 30%, η Ρωσία κατά 20% ενώ η Ουκρανία προμηθεύει και το 30% της παγκόσμιας αγοράς στο καλαμπόκι. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι μήνες σποράς και στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Ποιος όμως θα πάει να σπείρει εν καιρώ πολέμου? Η λύση που έχουμε είναι από τον Καναδά. Όμως ο Καναδάς μπορεί να δώσει σιτάρι προς 700 ευρώ τον τόνο όταν η Ουκρανία έδινε 297 ευρώ πριν τον πόλεμο και 317ευρώ τον τόνο όταν άρχισε ο πόλεμος. Επιπλέον ο Καναδάς μπορεί να στείλει σιτάρι σε δυόμιση μήνες όταν τα αποθέματα στην χώρα επαρκούν για δύο μήνες και άρα θα υπάρξει ένα κενό διάστημα. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει με τις τιμές, η Ουκρανία πριν από τον πόλεμο πωλούσε μαλακό σιτάρι με 297ευρώ τον τόνο, όταν άρχισε ο πόλεμος πήγε 317 ο τόνος και τώρα πωλείται πάνω από 370ευρώ. Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε με τον Καναδά με 700ευρώ, αλλά θα έχουμε σιτάρι σε δυόμιση μήνες. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη πρώτα για τον συνάδελφο αρτοποιό που πρέπει να προπληρώσει το αλεύρι στους Μύλους, πρέπει να αντιμετωπίσει την αύξηση στην ενέργεια, να πληρώσει το προσωπικό του και όπως καταλαβαίνετε πάνε πίσω ασφαλιστικές εισφορές, δανειακές υποχρεώσεις, φόροι και ΦΠΑ. Μέσα σε αυτήν την ελεύθερη οικονομία που δραστηριοποιείται ο κλάδος, κάθε συνάδελφος θα σταθμίσει τις ανάγκες του και τις υποχρεώσεις του και τελικά θα αποφασίσει για την τιμή. Πάντως είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση πρώτα από όλους για τον συνάδελφο αρτοποιό. 

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα