16.8 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» – Ποιες ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός

Στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, που αποτελεί με μείζονα κοινωνική αλλά και πολιτική σημασία, στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση.

Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δυσμενούς συνθήκης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων και «εκφράζεται» στην εικόνα των εκρηκτικών αυξήσεων στα ενοίκια, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου και στο καλάθι της ΔΕΘ που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθούν ισχυρά κίνητρα σε όσους έχουν κενά ακίνητα, προκειμένου να δοθούν για ενοικίαση. Να ανοίξουν, δηλαδή, κλειστά διαμερίσματα, τα οποία είτε είναι ανενεργά από επιλογή είτε βρίσκονται σε κακή κατάσταση και δεν μπορούν να μισθωθούν.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να αποθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες από το να προσφέρουν τα διαμερίσματά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση και να τα επιστρέψουν στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Υπολογίζεται, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Πατέλης, ότι τα κενά ακίνητα ανέρχονται στις 700.000. Πρόκειται, ασφαλώς για ένα μεγάλο αριθμό που συμβάλει μαζί με τις άλλες «παθογένειες» στην αγορά ακινήτων, στην εκτίναξη των τιμών ενοικίασης και αγοράς.

Βελτιωτικές ρυθμίσεις στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»,

Μια από τις πρώτες κινήσεις που θα ανακοινωθούν, ενδεχομένως και στη ΔΕΘ, είναι οι βελτιωτικές ρυθμίσεις του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο ενεργοποίησε πρόσφατα.

Οι αναβαθμίσεις του προγράμματος που αφορά την αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών, σχετίζονται με την αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 60% από 40% και στην αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών για την ανακαίνιση της κατοικίας από τα 10.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, σε 15.000 ευρώ. Η αυξημένη επιδότηση στο 60% θα έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει από τα αρμόδια υπουργεία, δεν θα υπάρχουν μεταβολές στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Οι υπόλοιπες κυβερνητικές παρεμβάσεις θα κινηθούν, εκτός των άλλων, στους εξής έξι άξονες:

  1. Κλειστά διαμερίσματα: Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα ανενεργών ακινήτων, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά κατοικίας στην αγορά. Η διαδικασία αξιοποίησής τους θα ξεκινήσει με την καταγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως η τοποθεσία και η κατάσταση, για να εξεταστεί πώς μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερο.
  2. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Θα έρθουν αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, με παρεμβάσεις κυρίως φορολογικού χαρακτήρα και αυξημένους συντελεστές. Επίσης, είναι πιθανό να τεθεί όριο, ανάλογα με την περιοχή, για την εκμίσθωση ακινήτων ή ένας συνδυασμός των δύο.
  3. Μητρώο ακινήτων: Εξετάζεται η δημιουργία πλατφόρμας για τη δημόσια ανάρτηση στοιχείων ακινήτων, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την παροχή καλύτερης πληροφόρησης στο κοινό.
  4. «Σπίτι μου ΙΙ»: Η κυβέρνηση αναμένει έγκριση από τις Βρυξέλλες για την ένταξη του δεύτερου σταδίου του προγράμματος «Σπίτι μου» στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το νέο στάδιο του προγράμματος, με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους), θα περιλαμβάνει αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και στις προϋποθέσεις για την αξία και την ηλικία των ακινήτων.
  5. «Κοινωνική Αντιπαροχή»: Το πρόγραμμα θα παρέχει κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο από την αδρανή περιουσία του Δημοσίου. Σχεδιάζεται η κατασκευή περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες έως 39 ετών, με δυνατότητα αγοράς μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα