Οι τεκτονικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την είσοδο στην κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη δεν αφήνουν εκτός κάδρου και την Αχαΐα.
Η «στροφή» ενδιαφέροντος φάνηκε εκ πρώτης από τα social media. Πατρινοί, στελέχη και μη, κάθε ηλικίας, άρχισαν να συζητούν για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αναγγελία της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη, ενώ πριν από αυτήν, δεν είχαν παρέμβει στο ελάχιστο για να σχολιάσουν το οτιδήποτε.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εξ αυτών πολλοί δεν είχαν καν ασχοληθεί με το κόμμα και παρακινήθηκαν να το κάνουν μετά την νέα υποψηφιότητα που τάραξε τα νερά. Το βέβαιον είναι ότι από τους εκλεγμένους βουλευτές στον νομό, η μεν Σία Αναγνωστοπούλου στηρίζει την υποψηφιότητα της κας Έφης Αχτσιόγλου, ενώ ο Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος αυτήν του κου. Νίκου Παππά.
ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ Ν’ ΑΚΟΥΣΟΥΝ
Όμως αυτό που συζητιέται έντονα στη «βάση» του κόμματος είναι το εξής παράδοξο: Ότι από τα δύο χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη στο κόμμα, από την Αχαΐα, μόλις διακόσια – τριακόσια άτομα ανταποκρίθηκαν, όλα κι όλα, στις προσκλήσεις και των δύο υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα. Αυτό, σύμφωνα με πολλά μέλη στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ισοδυναμεί με μειωμένο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στο κόμμα. Και κυρίως δείχνει, ότι οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν την σύνδεση και ταύτιση τους με την πλατιά μάζα της κοινωνίας, ώστε να την εκφράσουν και να την «σηκώσουν» απ’ τον καναπέ.
Ενώ αντίθετα, η είσοδος στο «παιχνίδι» του κ. Κασσελάκη έκανε πολλούς να μιλούν για εκείνον και τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και πολίτες που έως πρότινος δεν είχαν – ή δεν επιθυμούσαν να έχουν – σχέση με το κόμμα. Υπογραμμίζεται επίσης από πολλά στελέχη και η ανταπόκριση των νέων που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε διεισδύσει όπως αποδείχθηκε στις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές. Στέλεχος μας είπε χαρακτηριστικά: «μετά την ανακοίνωση υποψηφιότητας απ’ τον Κασσελάκη, είδατε πόσοι νέοι άρχισαν να μιλούν για τον ΣΥΡΙΖΑ στο φέισμπουκ, στο ίνσταγκραμ, σε όλο το ίντερνετ;». Γεγονός που για εκείνον, αλλά και πολλούς άλλους ομοϊδεάτες του, δείχνει ότι το νέο πρόσωπο που διεκδικεί την προεδρία, όχι μόνο τάραξε τα κομματικά νερά, αλλά φάνηκε ότι απηχεί αισθητά στις νεότερες ηλικίες.
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι από πολλά νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύτηκε δεόντως ότι οι προσκλήσεις των υποψηφίων προέδρων κατά τις επισκέψεις τους στην Πάτρα, αφορούσαν σε «κλειστές συναντήσεις» που έγιναν σε μια καφετέρια και όχι σε ανοιχτές και εξωστρεφείς παρουσίες και επισκέψεις των υποψηφίων, με πιο μαζικό τρόπο, στην «καρδιά» των συνοικιών και της τοπικής κοινωνίας.
ΟΤΑΝ ΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ
Η εκτίμηση έμπειρων στελεχών είναι ότι όλα θα φανούν στις 10 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την πρώτη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, (η επαναληπτική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου). Υπό την έννοια ότι αν διαπιστωθεί περιορισμένη προσέλευση αυτό θα σημαίνει ότι η περίπτωση Κασσελάκη ήταν «επικοινωνιακός αστέρας» ή αντίθετα, αν καταγραφεί έκδηλο ενδιαφέρον παρουσίας, θα συνεπάγεται ότι τα μέλη θα προσέλθουν στην κάλπη ορμώμενοι από την πειθώ του κ. Κασσελάκη.
Πάντως, μένει να αποσαφηνιστεί η διαδικασία ψηφοφορίας θα είναι ανοιχτή ή όχι, δηλαδή, αν θά ‘χει το δικαίωμα ψήφου μέσω άμεσης – επιτόπιας εγγραφής του κάποιος που δεν είναι ήδη εγγεγραμμένο μέλος του κόμματος. Κάτι που πάντως είχε γίνει στις διαδικασίες που ανέδειξαν αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Όσο για την Αχαϊα, οι κάλπες θα στηθούν στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί και σε εκείνη την εκλογική διαδικασία.