17.4 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Τι θα αλλάξει στις εισφορές των επαγγελματιών το 2025

Αλλαγή πλεύσης αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών το 2025, για να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβάρυνση των ασφαλίστρων. 

Πριν καν εφαρμοστεί το νέο σύστημα, που προβλέπει ότι από 1/1/2025 οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών θα αυξάνονται με τον δείκτη μεταβολής μισθών των εργαζομένων στο σύνολο της οικονομίας, το υπουργείο Εργασίας, αποφάσισε να εφαρμόσει μεν το νέο σύστημα, αλλά με την αύξηση που θα έχει ο δείκτης μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Με τον τρόπο αυτόν, αποφεύγεται η σύνδεση των εισφορών με τις αυξήσεις μισθών όλων των εργαζομένων, που μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις αυξήσεις μισθών του ιδιωτικού τομέα, ιδίως από τη στιγμή που στον γενικό δείκτη μισθών συμμετέχουν με μεγάλη βαρύτητα και οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων, που αυξήθηκαν φέτος πάνω από 7%.

Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα θα έχουν μικρότερη αύξηση και όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπερβεί το 4% κατά μέσο όρο. 

Ο λόγος που το υπουργείο Εργασίας επιλέγει αυτόν τον διαχωρισμό, είναι για να μην μεταφερθούν στις εισφορές οι αυξήσεις μισθών του δημόσιου τομέα, που αποφασίζονται από την κυβέρνηση και κατά κανόνα είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ο διαχωρισμός αυτός προτάθηκε στο υπουργείο και από τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Με τον διαχωρισμό των δεικτών, αποφεύγεται ο κίνδυνος να υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές, που θα πριμοδοτούνταν από την αύξηση μισθών στο Δημόσιο. 

Αν χρησιμοποιούνταν για τις εισφορές ο ίδιος δείκτης μισθών που θα χρησιμοποιηθεί για τις συνάξεις, τότε με δεδομένο ότι οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο είναι κατά μέσο όρο 7% για το 2024, ο δείκτης μισθών που θα καθόριζε την αύξηση των εισφορών και τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών θα έβγαινε 5%. Η αύξηση αυτή θα είναι καλή για τις νέες συντάξεις, γιατί οδηγεί σε αύξηση τον συντάξιμο μισθό βάσει του οποίου θα υπολογίζονται από το 2025 οι νέες ανταποδοτικές συντάξεις, αλλά δεν θα ήταν καλή για τις εισφορές των επαγγελματιών, γιατί θα τις αύξανε περισσότερο απ’ ότι με τον δείκτη μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Έτσι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, αντί να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, από το 2025 και εφεξής θα συνδεθούν με τις αυξήσεις των μισθών που είχαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα το προηγούμενο έτος. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως εάν, για παράδειγμα, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξηθούν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 4% το 2024, τότε θα αυξηθούν κατά 4% και οι εισφορές των επαγγελματιών το 2025. 

Το υπουργείο Εργασίας θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”, πέντε δείκτες μισθών από την ΕΛΣΤΑΤ, εκ των οποίων ο γενικός δείκτης μισθών θα χρησιμοποιηθεί για τη βάση υπολογισμού των συντάξεων, ο δείκτης μισθών του ιδιωτικού τομέα για την αύξηση των εισφορών και οι υπόλοιποι τρεις δείκτες θα αποτελούν εργαλεία κοινωνικής πολιτικής για την παρακολούθηση των αμοιβών σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο αμοιβών μερικής απασχόλησης. 

Οι 5 δείκτες που θα ζητήσει το υπουργείο να καταρτίσει η ΕΛΣΤΑΤ είναι:

1. Δείκτης μισθών για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών, με βάση τη μεταβολή μισθών του 2024 για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι νέες συντάξεις που θα απονέμονται από την 1/1/2025, θα έχουν μερίδιο από τις αυξήσεις μισθών κάθε χρόνο. Με τον δείκτη μισθών οι αποδοχές των ασφαλισμένων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης θα αυξάνονται κατά το ποσοστό αύξησης των μισθών όλης της οικονομίας. Όσο πιο πάνω κινηθούν οι μισθοί το 2024 τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση που θα μεταφερθεί στην ανταποδοτική σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν το 2025 και τα επόμενα έτη.

2. Δείκτης μισθών για την εξέλιξη των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων, ο οποίος θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για την εκάστοτε μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο. 

3. Δείκτης μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ο δείκτης αυτός θα χρησιμοποιείται για την αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και για το όριο των ασφαλιστέων αποδοχών, του μισθού δηλαδή μέχρι του οποίου θα έχουν ασφαλιστικές κρατήσεις οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (σ.σ.: σήμερα επιβάλλονται κρατήσεις σε μισθούς έως τα 7.335 ευρώ).

4. Δείκτης μισθών που θα “καταγράφει” τις αμοιβές στην περιστασιακή και παρτ-τάιμ απασχόληση, για τη χάραξη πολιτικών στήριξης των πολύ χαμηλών εισοδημάτων.

5. Δείκτης μισθών σε περιφερειακό και σε κλαδικό επίπεδο που θα παρακολουθεί τις μεταβολές στις αποδοχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της περιφέρειας όπως και σε κλάδους που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους (π.χ. τουρισμός, εστίαση, μεταφορές, βιομηχανίες, κ.ά.).
Οι επιμέρους δείκτες θα βοηθούν και στην καλύτερη κοστολόγηση μέτρων στήριξης σε ομάδες εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς. 

Έρχεται και η μείωση εισφορών

Παράλληλα, τo 2025 περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα δουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Βάσει του σχεδιασμού, οι συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθούν στο 35,66% του εκάστοτε μισθού, από 36,16% που είναι σήμερα, και θα απομένει ένα 0,5 της μονάδας, το οποίο θα μειωθεί εντός του 2027.

Η πρώτη μείωση της μισής μονάδας εξετάζεται να προέλθει από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που θα διαμορφωθεί στο 4,05% (από 4,55% σήμερα) και με τη μείωση αυτή το σύνολο των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21,79% το 2025. 

capital

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα