Η Ελλάδα έχει την ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη στην Ευρωζώνη και από τις υψηλότερες τιμές ντίζελ κίνησης σε όλη τη ζώνη του ευρώ, ενώ βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της ακρίβειας στα υγρά καύσιμα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής στο διάστημα 31 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου στη χώρα μας καταγράφηκε σημαντική άνοδος τιμών πάνω από το μέσο όρο, με τη μέση αύξηση ήταν 0,057 ευρώ ανά λίτρο σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου, όταν στο σύνολο της Ε.Ε. των 27 χωρών η μέση αύξηση ήταν 0,013 ευρώ ανά λίτρο.
Οι υψηλές τιμές αποδίδονται επίσης και στους υψηλούς φόρους που επιβάλλονται στη χώρα μας. Η τάση αυτή της φορολογίας στα καύσιμα φαίνεται ότι παραμένει σταθερή, με τους οδηγούς να καλούνται να συνεισφέρουν μεγάλο μέρος των εσόδων του δημόσιου κορβανά παρά το γεγονός ότι σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν βρει κι άλλες λύσεις –όπως τουλάχιστον δείχνουν οι τιμές στην αντλία για αμόλυβδη και ντίζελ. Μάλιστα σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης τα εισοδήματα είναι υψηλότερα από αυτά στην Ελλάδα -ή από αυτά που δηλώνονται τουλάχιστον.
Με βάση τα πιο τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat για ολόκληρη την Ευρώπη, που αφορούν στις 7 Νοεμβρίου 2022, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας διαμορφωνόταν σε 2,094 ευρώ το λίτρο, όντας η υψηλότερη σε όλη την ευρωζώνη και δεύτερη υψηλότερη σε όλη την ΕΕ μετά από τη Δανία. Στο ντίζελ η χώρα μας επίσης βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις καθώς σ εόλη την ΕΕ υπολείπεται μόνο της Σουηδίας, της Δανίας και της Φιλανδίας, χώρες με πολύ υψηλά, αναλογικά, εισοδήματα.
Πλέον οι τιμές έχουν ανέβει ακόμη περισσότερο και με βάση τα στοιχεία για τις 13 Νοεμβρίου από το Παρατηρητήριο Τιμών διαμορφώνονται σε 2,110 ευρώ για την απλή αμόλυβδη, σε 2,277 ευρώ για την αμόλυβδη των 100 οκτανίων και σε 2,081 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης. Αυξήσεις καταγράφηκαν και στην Ευρώπη με τους παράγοντες της αγοράς να επικαλούνται ανατιμήσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές.
Πώς υπολογίζεται η τελική τιμή στην αντλία
Πρακτικά η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 40,72%, από τους φόρους κατά 54,09%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 5,18%, αναφέρει το Παρατηρητήριο Τιμών.
Στα υγρά καύσιμα ο Φ.Π.Α. ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνη και πετρέλαιο διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα αντίστοιχα. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 ευρώ ανά 1.000 κιλά. Για το πετρέλαιο θέρμανσης και για χρονική περίοδο από 15/10 κάθε έτους έως και την 30/4 του επομένου έτους, ορίζεται συντελεστής ΕΦΚ ύψους 280 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.
Παράδειγμα για διαμόρφωση τιμής αμόλυβδης
Με βάση παράδειγμα που δίνει το Παρατηρητήριο τιμών για τη διαμόρφωση της τιμής της αμόλυβδης στις 4 Νοεμβρίου που είναι και τα πιο τελευταία στοιχεία, το τελικό ποσό στην αντλία διαμορφώνεται ως εξής: Η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για τις 03/11/2022 διαμορφώθηκε στα 0,8418 ευρώ ανά λίτρο. Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 1,1181 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για τις 04/11/2022 διαμορφώθηκε στα 2,067 ευρώ ανά λίτρο. Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 10,72 λεπτά το λίτρο.
ΠΗΓΗ: ot.gr – Γιώργος Κανελλόπουλος