| ΕΦΑΕΛ, 1983-2023 : 40 χρόνια από την ιστορική ίδρυση
Παρουσίαση του βιβλίου της Ντόρας Κατσωνοπούλου για την Αρχαία Αιγιάλεια: Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023, Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου (1ος όροφος), ώρα 19:30 – Υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας
Στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2023, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ιστορική ίδρυση της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης το 1983, η ΕΦΑΕΛ πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται στο ευρύτερο κοινό το πολυσχιδές και σημαντικό έργο για την Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια.
Μετά την επιτυχημένη εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιάλειας την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο της ΕΦΑΕΛ και Διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης, Αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου, ακολουθεί η δεύτερη εκδήλωση του επετειακού προγράμματος με την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ντόρας Κατσωνοπούλου με τίτλο:
Αρχαία Αιγιάλεια | Ιστορική – Αρχαιολογική Περιήγηση
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η συγγραφέας Αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου και ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μεράντζας.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με μουσική προσέγγιση αρχαιοελληνικών εγχόρδων (άρπα, Ομηρική και Αρχαϊκή λύρα, Απολλώνιος κίθαρις) ο ερευνητής της αρχαιοελληνικής μουσικής και μαρμαρογλύπτης Δημήτρης Νόσσης.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Χρήστος Μεράντζας
Ο Χρήστος Μεράντζας είναι αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει ιστορία των πολιτισμών. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για τον αρχαίο πολιτισμό, κυρίως για την πολιτιστική ιστορία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και για την περιβαλλοντική αισθητική (οκτώ βιβλία και τρεις μονογραφίες σε συνεργασία), καθώς και πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, σε θέματα πολιτιστικής ιστορίας και πολιτιστικής διαχείρισης. Το 2013 του απονεμήθηκε το Βραβείο για την καλύτερη ακαδημαϊκή εργασία του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Υπήρξε ο επιστημονικά υπεύθυνος για το Εικονικό Μουσείο που χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Λάτσης και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ως αρχαιολόγος, έχει εργαστεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και στο εργαστήριο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δημήτρης Νόσσης
Ο Δημήτρης Νόσσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λουτράκι Κορινθίας. Από τα μαθητικά του χρόνια, τον προσείλκυσαν η μουσική και οι τέχνες. Εργάζεται ως μαρμαρογλύπτης, ιδίως εκκλησιαστικών γλυπτών. Η έρευνα και μελέτη στην αρχαιοελληνική μουσική, τον οδήγησε στην κατασκευή σειράς εγχόρδων μουσικών οργάνων της αρχαιότητας, με βάση απεικονίσεις στην αρχαία αγγειογραφία και σε τοιχογραφίες. Στα μουσικά όργανα που έχει κατασκευάσει, συμπεριλαμβάνονται διάφοροι τύποι αρχαίας λύρας, όπως η Ομηρική φόρμιγξ, η αρχαϊκή έγχελυς με την χελώνα, χαρακτηριστικό όργανο συνοδίας της απαγγελλόμενης ποίησης όπως η ποίηση του περίφημου ποιητή της αρχαίας Πάρου, του Αρχιλόχου, η λύρα που παιζόταν από την ποιήτρια Σαπφώ αλλά και τον θεό Διόνυσο, η Απολλώνιος κίθαρις, και η άρπα. Σήμερα, ο Δημήτρης Νόσσης θα συνοδεύσει μουσικά την εκδήλωσή μας με την Ομηρική φόρμιγγα, την Απολλώνια κίθαρι, την λύρα έγχελυ, και την επιγώνιο άρπα.
Ντόρα Κατσωνοπούλου: