Φορολογικά μπόνους στα όρια των αντοχών του Προϋπολογισμού σχεδιάζει η κυβέρνηση με ωφελημένους όσους πληρώνουν εφάπαξ τους φόρους και ρυθμίζουν τις οφειλές τους.
Οπως αναφέρει το newmoney, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρχίζει να διαμορφώνει τις πρώτες προτάσεις για το πακέτο παροχών που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ. Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το σκεπτικό είναι να στηριχθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι ανεξάρτητα από το αν ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ετσι, λοιπόν, στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφήνουν το ενδεχόμενο να καθιερωθεί μια κλίμακα για μεγαλύτερη ή μικρότερη έκπτωση σε όσους πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος και ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν και να καθιερωθεί -για πρώτη φορά- ένα ποσοστό έκπτωσης για την εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Από κει και πέρα, σχεδιάζονται μέτρα για τους πολίτες που ρυθμίζουν και είναι συνεπείς στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Μέτρα όπως η μικρότερη παρακράτηση όταν ο οφειλέτης εισπράττει χρήματα από το Δημόσιο ή από την πώληση ενός ακινήτου.
Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί σχέδιο για τη σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών επιτρέποντας έτσι στους οφειλέτες να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους.
Ειδικότερα, το νέο φορολογικό πακέτο που εξετάζεται προβλέπει τα εξής:
-Μικρότερα ποσοστά παρακράτησης για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο και εισπράττουν χρήματα ή προχωρούν στην πώληση ακινήτων. Θα δημιουργηθεί ένα πιστωτικό προφίλ για κάθε οφειλέτη έτσι ώστε, ανάλογα με τη συνέπειά του, να μειώνεται και η παρακράτηση χρημάτων από την Εφορία. Σήμερα ισχύει παρακράτηση έως και του 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου. Για να μειωθεί το ποσοστό παρακράτησης θα πρέπει να συντρέχει μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως να μην έχουν χαθεί δόσεις, ο οφειλέτης να μην μπαινοβγαίνει σε ρυθμίσεις κ.λπ. Δεν αποκλείεται σε κάποιον οφειλέτη ανάλογα και με το οφειλόμενο ποσό το ποσοστό παρακράτησης να μειωθεί στο 50% ή και χαμηλότερα ανάλογα με το αν πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων.
-Μεγαλύτερη έκπτωση για όσους σπεύδουν να υποβάλουν νωρίς τη φορολογική δήλωση και να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος. Σήμερα για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος προβλέπεται έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό. Η εισήγηση προβλέπει να σπάσει αυτό το οριζόντιο 3% σε μια κλίμακα αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Δηλαδή για όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση την τελευταία στιγμή (λίγο πριν από τη λήξη της 1η δόσης του φόρου) η έκπτωση θα μηδενίζεται ή θα είναι, π.χ., 1%. Οσοι όμως την υποβάλουν νωρίς, π.χ., αμέσως μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας στο myAADE, θα παίρνουν τη μέγιστη έκπτωση, με τα σενάρια να μιλούν για 4% ή και 5%. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025, με τους αρμόδιους παράγοντες να τονίζουν ότι θα πρέπει να σταθμιστούν πολλοί παράγοντες.
-Για πρώτη φορά εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγηθεί έκπτωση και στην εφάπαξ εξόφληση του ΕΝΦΙΑ. Σήμερα η πληρωμή του φόρου ακινήτου μια και έξω δεν έχει κάποιο επιπλέον όφελος για τον πολίτη, γι’ αυτό και εξετάζεται η κλίμακα της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή να εφαρμοστεί και στον ΕΝΦΙΑ.
-Αλλαγές εξετάζονται και για τους όρους με τους οποίους χορηγείται η έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να αυξηθεί το ποσοστό έκπτωσης στο 25% του συνολικού και όχι μόνο του κύριου φόρου. Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό, καθώς το Δημόσιο θα έχει σημαντικότατα φορολογικά έσοδα από τον φόρο ασφαλίστρων και τον φόρο κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών.
-Σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών. Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που έχει μένει στα χαρτιά από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Το ύψος της αναπροσαρμογής θα προκύπτει από το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κλιμακώνεται από το 3 έως το 4,5, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί. Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ και ο οφειλέτης έχει εξοφλήσει τρεις δόσεις θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 500×3, δηλαδή 1.500 ευρώ από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Φορολογούμενος με μηναία δόση 500 ευρώ που έχει εξοφλήσει πέντε δόσεις θα έχει συντελεστή 3,8 και έτσι ο ακατάσχετος λογαριασμός του θα διαμορφωθεί στα 1.900 ευρώ.
Ο χάρτης της ΑΑΔΕ για τα χρέη των πολιτών δείχνει ότι το 0,2% του συνόλου των οφειλετών της φορολογικής διοίκησης χρωστά ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 76,9% του συνόλου των χρεών, ενώ το 92,2% των οφειλετών χρωστά ποσά μέχρι 10.000 ευρώ που καλύπτουν συνολικά μόλις το 3,6% του συνόλου των οφειλών.
Επιπλέον, άνω του 90% των εισπράξεων των φορολογικών υπηρεσιών αντλείται κάθε χρόνο μόνο από το 1/4 του συνόλου των οφειλών, και συγκεκριμένα από τις πιο φρέσκες, δηλαδή τις πιο πρόσφατα βεβαιωθείσες. οφειλές. Αξιοσημείωτο εξάλλου είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις φορολογικές υπηρεσίες που ανέρχεται σε 107 δισ. ευρώ μόλις τα 4,6 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.