Ένα «δημοτικό κτήριο – άβατο», σύμβολο εγκατάλειψης και αδιαφορίας
Νοεμβριος 1973 – Νοέμβριος 2022. Το Πολυτεχνείο έδωσε και δίνει ακόμα και σήμερα βροντερό μήνυμα: Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Η Πάτρα είχε και αυτή την συνδρομή της στον αγώνα. Το Παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Πάτρα ήταν και είναι σημείο αναφοράς των αγώνων. Σύμβολο της επιθυμίας των Πατρινών να διαφυλάξουμε τις αρχές και τη δημοκρατία μας.
Το Παράρτημα, όμως, σήμερα είναι ένα κτήριο-σύμβολο της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης της δημοτικής αρχής. Παρότι είναι ένα δημοτικό κτήριο, ο Δήμος Πατρέων πληρώνει για να συντηρεί τους καταληψίες του. Επιπλέον μένει ουσιαστικά αναξιοποίητος ένας σπουδαίος χώρος στο κέντρο της πόλης. Εκτός του ότι αποτελεί ένα κτήριο με ιστορικό βάρος, θα μπορούσε ποικιλοτρόπως να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης και των δημοτών της.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 η δημοτική αρχή Πελετίδη παρέλαβε το Παράρτημα καθαρό από καταληψίες, σφραγισμένο και έτοιμο για αξιοποίηση. Από τότε μέχρι σήμερα η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει με το κτήριο. Ακόμα χειρότερα: το εγκατέλειψε και στην ουσία το παρέδωσε ξανά στους καταληψίες. Παρέδωσε, δηλαδή, σε λίγους ένα δημοτικό κτήριο την συντήρηση του οποίου πληρώνει όλος ο πατραϊκός λαός. Και ο πατραϊκός λαός δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Σήμερα «λειτουργεί» ως άβατο συγκεκριμένων ομάδων, ενίοτε παραβατικών.
Το σπιράλ διοργάνωσε προ διετίας σχετική ημερίδα για το θέμα. Η απουσία της δημοτικής αρχής ήταν εκκωφαντική. Όλοι οι συμμετέχοντες πρότειναν συγκεκριμένες ιδέες αξιοποίησης του χώρου. Ανταπόκριση καμία.
Έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε που η Δημοτική Αρχή ανέλαβε την τοπική εξουσία. Η αδιαφορία της για το ζήτημα παραμένει… ηχηρή. Οι θέσεις της για το Παράρτημα ανύπαρκτες. Οι δικαιολογίες και οι προφάσεις της πολλές και πλέον δεν πείθουν. Σε σχετικό πρόσφατο «άνοιγμα» της Αστυνομίας, δεν απάντησε καν. Ενώ πρέπει να ασχοληθεί, αποδεικνύεται πως ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Μάλλον το μόνο που απομένει να περιμένουμε είναι την επερχόμενη λήξη της θητείας της.