14.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Το βιβλίο του Βασίλη Λαδά “Οι Ποδηλάτες” παρουσιάστηκε στην Αθήνα – ΦΩΤΟ

ΟΙ «ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ» ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η παρουσίαση του βιβλίου «Ποδηλάτες» του Πατρινού συγγραφέα Βασίλη Λαδά.

Η παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ, έγινε στον «Κήπο του Μουσείου», μπροστά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Για το βιβλίο μίλησαν:

ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης, η Άννα Αφεντουλίδου, ποιήτρια – δοκιμιογράφος, ο Ηλίας Παπαγεωργίου, αρχιτέκτονας και εκπρόσωπος της μεγάλης ποδηλατικής οικογένειας, Ποδηλάτ-ισσ-ες, ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Μαρία Μαυροματάκη, η οποία ήταν και η επιμελήτρια του βιβλίου.

Προλόγισε και παρουσίασε τους ομιλητές ο Βασίλης Χατζηϊακώβου.

Στο τέλος μίλησε και ο συγγραφέας Βασίλης Λαδάς, ευχαριστώντας τους ομιλητές και αναφερόμενος στον τρόπο που εργάστηκε πάνω στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Παρέστησαν πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης: η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη με τον σύζυγό της, καθηγητή Ηλία Κούβελα, ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας, οι γνωστοί εικαστικοί Γιάννης Ψυχοπαίδης, Ρόη Μαλλιώρη και Κλεοπάτρα Δίγκα, ο Πατρινός ποιητής Παναγιώτης Κερασίδης, η Πατρινή δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαριάννα Τζιαντζή, ο επίσης Πατρινός δικηγόρος – εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, ο δημοσιογράφος Θανάσης Σκαμνάκης, η ποιήτρια Σοφία Κολοτούρου, ο Κώστας Κρεμμύδας του «Μανδραγόρα» κι ακόμα η Κατερίνα Αυγέρη, η Αγορίτσα Μπακοπούλου, κ.α.

Οι ομιλητές εστίασαν τις ιδιαιτερότητες του βιβλίου και τον επιδέξιο κάλαμο του συγγραφέα, ο οποίος έφερε στο προσκήνιο με αυτό το μυθιστόρημά του, το «ποδηλατικό κίνημα». Ταυτόχρονα, η πόλη όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση δεν είναι άλλη από την Πάτρα, την πόλη του συγγραφέα. Για άλλη μια φορά η Πάτρα πρωταγωνιστεί σε πόνημα του Β. Λαδά, ενώ η δικαστική διαμάχη γύρω από το ποδηλατικό ατύχημα φέρνει σε πρώτο πλάνο και την νομική ιδιότητα του συγγραφέα (μάχιμος δικηγόρος μια ζωή!). Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα κοινωνικού ρεαλισμού, περνάει σαν ταινία από μπροστά μας όλη η καθημερινότητα και δη της τελευταίας δεκαετίας: Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, στημένα ΜΜΕ, τραμπούκοι, ψευδομάρτυρες, αλλά και ακτιβιστές, αλληλέγγυοι, κινήματα νεολαίας, δικαιοσύνη. Και στη μέση ο πατέρας της νεκρής ποδηλάτισσας, ένας πράος βασανισμένος άνθρωπος με αδυσώπητες μνήμες, ίσως το πρόσωπο που σαρκώνει την κάθαρση.

Είναι γνωστό πως ο Β. Λαδάς έχει …αδυναμία στο περιθώριο, ως γνήσιος «Καβαφικός»: Πρόσφυγες, μετανάστες, πάσης φύσεως αμαρτωλοί, τώρα μια άτυχη νέα ποδηλάτισσα, θύμα της εν αφθονία αλαζονείας που κυκλοφορεί παντού γύρω μας.

Ο Βασίλης Λαδάς παραμένει ένας ιδεολόγος της γραφής. Τον ενδιαφέρει «η των πραγμάτων αλήθεια» και στην μυθοπλασία. Κι απ’ αυτή την άποψη μας ενδιαφέρει και αύριο.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα