Η δημοτική παράταξη της Πάτρας “σπιράλ”, του Πέτρου Ψωμά, τάσσεται υπέρ του νέου συνεταιριστικού μοντέλου και εξηγεί:
“Οι Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ) είναι τοπικοί περιφερειακοί αστικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το νέο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη σύσταση και τη λειτουργία αυτών, με απώτερο σκοπό την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγή ενέργειας, που παύεινα αφορά μόνο τους μεγάλους παραγωγούς.
Ουσιαστικά οι ΕΚΟΙΝ αποτελούν βασικό εργαλείο προστασίας και ενεργειακής ανεξαρτησίας των τοπικών κοινωνιών και σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οδηγούν σε ένα οικονομικά δίκαιο και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της συνεργασίας και του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Πρακτικά με το νέο αυτό συνεταιριστικό μοντέλο εκμεταλλευόμαστε το λεγόμενο ενεργειακό συμψηφισμό (είναι η διαδικασία συμψηφισμού της ενέργειας που εισέρχεται στο δίκτυο από τους σταθμούς παραγωγής της ΕΚΟΙΝ με την απορροφημένη ενέργεια από τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης των μελών της παραγωγής και κατανάλωσης).
Η ενέργεια για τη θέρμανση των σχολείων, για τη λειτουργία αντλιοστασίων άρδευσης και ύδρευσης, για τον δημοτικό φωτισμό, για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων μπορεί να είναι από ΕΚΟΙΝ, όπου θα συμμετέχουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας. Στα μέλη δίνεται η δυνατότητα να προστεθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές χωρίς να επιβαρυνθούν με αρχικό κεφάλαιο. Ήδη δήμοι όπως Μεσολογγίου, Αιγιάλειας, Αμφιλοχίας, Ολυμπίας, Θέρμου, Ανδραβίδας, Δυτικής Αχαΐας κ.λ.π. συμμετέχουν ήδη στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Μεσολόγγι. Ο Δήμος της Πάτρας;;;;
Σήμερα με την τεράστια ενεργειακή κρίση που προέκυψε και τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας γίνεται επιτακτική η συμμετοχή του Δήμου και των πολιτών στις ΕΚΟΙΝ, καθώς το κόστος ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνεται και είναι ευθέως ανταγωνιστικό. Το 85% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουμε στη χώρα -όχι μόνο της ηλεκτρικής- προέρχεται από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτη). Αυτό τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αλλάξει και πρακτικά να μηδενισθεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2050 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλά αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά ενώ η θέρμανση των κατοικιών θα γίνεται κυρίως με αντλίες θερμότητας.
Με τη συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ΕΚΟΙΝ η αντικατάσταση της βρώμικης ενέργειας από καθαρές μπορεί να γίνει και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Δυστυχώς ο Δήμος Πατρών δεν φροντίζει να αξιοποιεί τις παραπάνω δυνατότητες, λαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Η απροθυμία της δημοτικής αρχής είναι χαρακτηριστική, εκπορευόμενη κυρίως από άγνοια, αδιαφορία και ιδεοληψία.
Το σπιράλ επικροτεί αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Οι ομάδες εργασίας #Υποδομές και #Περιβάλλον της δημοτικής παράταξης εξετάζουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν και θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις και κινήσεις, προκειμένου η Πάτρα και οι δημότες της να μπορέσουν να ευεργετηθούν από τα νέα δεδομένα”.