16.8 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ: Ζητά δημόσιες δομές για στήριξη ψυχιατρικών ατόμων και τοξικομανών

Με επιστολή του, στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, ζητά την δημιουργία δημόσιων δομών στην περιοχή μας για την υποστήριξη ψυχιατρικών και εξαρτημένων από τοξικές ουσίες συμπολιτών μας.

Η επιστολή του κ. Τουλγαρίδη έχει ως εξής:

«Όπως διαπιστώνουμε στην περιοχή μας, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης και τη λειτουργία των δομών αστέγων του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και εξαρτήσεων.

Ωστόσο  οι υπάρχουσες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, δημόσιες και ιδιωτικές, φθίνουν και αδυνατούν να καλύψουν τον τεράστιο αριθμό αιτημάτων για υποστήριξη και βοήθεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Στις περιπτώσεις απουσίας υποστηρικτικού περιβάλλοντος δε, οικογένειας-συγγενών,  το άτομο βρίσκεται εντελώς μόνο και ανήμπορο και πολύ συχνά καταλήγει σε εξαθλιωμένες συνθήκες διαβίωσης ή και στον δρόμο.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών που είτε φτάνουν στις υπηρεσίες μας, ή συναντάμε στον δρόμο, είτε διαβάζουμε στα ΜΜΕ.

Ο Δήμος Πατρέων με τον Κοινωνικό του Οργανισμό λειτουργεί από το τέλος του 2019 τις Δομές Αστέγων, Υπνωτήριο και Ανοικτό Κέντρο Ημέρας. Είναι δομές που απευθύνονται σε άπορους άστεγους συνανθρώπους μας που όμως έχουν την δυνατότητα να συμβιώσουν σε μια δομή.

Παρά το γεγονός ότι οι  ψυχιατρικοί ασθενείς δεν αφορούν στις δομές μας,  με την συνεργασία ψυχιάτρου που έχουμε προσλάβει, προσπαθούμε να εντάξουμε στις δομές και άτομα με ψυχικά νοσήματα τα οποία είναι σε αγωγή και δέχονται την θεραπευτική παρακολούθηση.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα πράγματα βαίνουν καλώς. Ωστόσο δεν είναι εφικτό οι δομές αυτές να καλύψουν τις ανάγκες των  ψυχιατρικά ασθενών που χρειάζονται προστατευμένο και ελεγχόμενο πλαίσιο διαβίωσης.

Γνωρίζουμε ότι οι ψυχιατρικές  δομές στην πόλη μας σηκώνουν ένα απίστευτο βάρος και η αναμονή είναι μεγάλη. Το προσωπικό αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στο ρόλο του για τον μεγάλο αριθμό που εξυπηρετεί ή πρέπει να εντάξει στην υπηρεσία του.

Το αποτέλεσμα είναι οι συμπολίτες μας  με ψυχικές ασθένειες που διαβιούν στον δρόμο να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και ακόμη και μετά την  ακούσια εισαγωγή τους στην ψυχιατρική, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, που ζητούμε,  να ξαναγυρίζουν στο δρόμο λόγω της έλλειψης θέσεων στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Επιπλέον στην περιοχή μας λειτουργεί μία και μόνη Κινητή Μονάδα για την υποστήριξη των ψυχιατρικών περιστατικών, που διαβιούν στην κοινότητα, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τον αυξανόμενο αριθμό και τις ανάγκες των ατόμων.

 Όσον αφορά στο πρόβλημα της απεξάρτησης από τοξικές ουσίες, απουσιάζουν οι δημόσιες δομές, που μπορούν να το αντιμετωπίσουν.  Η απουσία στεγνού θεραπευτικού προγράμματος στην περιοχή επιβαρύνει την δυνατότητα για θεραπεία των συνανθρώπων μας, που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην χρήση βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους.

Ο προβληματισμός και η ανησυχία μας είναι μεγάλη καθώς αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον ίδιο τον ασθενή αλλά  για όλο το κοινωνικό  σύνολο.

Για τον λόγο αυτό  ζητάμε να αναλάβετε:

  1. Τη δημιουργία και λειτουργία στην περιοχή μας, Δημόσιων, κρατικών Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Προστατευόμενων Διαμερισμάτων   για ψυχιατρικούς ασθενείς.
  2. Την αύξηση των Κινητών Μονάδων για Ψυχιατρικά περιστατικά στην περιοχή μας, με την ανάλογη στελέχωση και υποδομές
  3. Τη δημιουργία Στεγνού Θεραπευτικού Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση από τοξικές ουσίες.
  4. Τη Δημιουργία επίσης Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ για όλες τις εξαρτήσεις, που ήδη αποτελούν μάστιγα κυρίως στους νέους ανθρώπους όπως (διαδίκτυο, αλκοόλ, τζόγος, κ.α.)».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα