– Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Π. Σακελλαρόπουλος διεκδικεί το ΕΣΦΙΕ ενώ παράλληλα έχει επιλέξει σημεία για ορειβατικό τουρισμό. Ένα από αυτά, τα «Μετέωρα» της Αχαΐας, στο Μέγα Σπήλαιο!
του Αχιλλέα Ροδίτη
Πάτρα και Ιωάννινα «μάχονται» για το ετήσιο πανελλαδικό συνέδριο φοιτητών Ιατρικής που θα διεξαχθεί του χρόνου τέτοια περίοδο, ενώ αυτές τις μέρες, από 11 έως χθες 13 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για το Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΣΦΙΕ) που λαμβάνει χώρα σε άλλες ελληνικές πόλεις, με την συμπρωτεύουσα όμως να κυριαρχεί στον «χάρτη» των πόλεων επιλογής, στις περισσότερες διοργανώσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ποια από τις δύο πόλεις (Πάτρα ή Ιωάννινα) θα κληθεί τελικά να φιλοξενήσει το συνέδριο, κάτι που συνεπάγεται άφιξη χιλιάδων νέων επιστημόνων οι οποίοι θα διαμείνουν για να παρακολουθήσουν τις σημαντικές εργασίες.

Όμως, το ότι η Πάτρα εντάχτηκε στη λίστα ως πόλη προς επιλογή, και μάλιστα ως ένα από τα τελικά φαβορί, αποτέλεσε μια πρώτη επιτυχία καθώς η ένταξή της στις υπό εξέταση περιοχές ήταν αποτέλεσμα δραστικών ενεργειών και πολλών προσπαθειών εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου.
Εστάλησαν συγκεκριμένα στοιχεία και εξειδικευμένες παρουσιάσεις που «ανέβασαν» το ενδιαφέρον των διοργανωτών και ανέδειξαν τις «υψηλές» δυνατότητες φιλοξενίας εκ μέρους της Πάτρας.
ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ
Ανεξάρτητα απ’ το αν θα γίνει ή όχι, στην Πάτρα, το συνέδριο φοιτητών Ιατρικής, η Π.Δ.Ε. και ο έχων το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, (κ. Σακελλαρόπουλος), ταυτοχρόνως αναπτύσσει δράσεις προσέλκυσης κι άλλων κατηγοριών εξειδικευμένου τουριστικού κοινού. Όπως, για παράδειγμα, του Ορειβατικού. Έχουν ήδη αποδώσει καρπούς οι ενέργειες για ανάδειξη της Βαράσοβας, (ο ορεινός όγκος δίπλα στην Παλιοβούνα, στην Αιτωλοακαρνανία), που αποτελεί έναν χαρακτηρισμένο ως «ιδανικό» ορειβατικό μέρος για αρχάριους του extreme σπορ. Και μάλιστα, έφθασε στο σημείο να είναι δημοφιλές ακόμα και διεθνώς, με ξένους εν δυνάμει ορειβάτες να θέλουν να ταξιδέψουν εδώ μια και η Βαράσοβα θεωρείται ένα βουνό με απότομα σημεία αλλά όχι υψηλής επικινδυνότητας, όπου σχετικά εύκολα μπορεί ένας αρχάριος ορειβάτης να εξασκηθεί.
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΟΡΝΙΑ
Μια ακόμα περιοχή, η Κλεισούρα, είναι που επίσης προορίζεται για ορειβατικό τουρισμό, μόνο που εκεί εκφράστηκαν ανησυχίες εκ μέρους Οικολογικών οργανώσεων για όρνια και άλλα πτηνά που συχνάζουν στα επίμαχα σημεία. Έτσι, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Δυτικής Ελλάδας ζήτησε την πραγματοποίηση Περιβαλλοντικής Μελέτης, ειδικής για τυχόν επιπτώσεις στα πτηνά. Που όταν ολοκληρωθεί, και εφόσον θα τεκμηριώνει την αρχική εκτίμηση επιστημόνων ότι τα πτηνά δεν κινδυνεύουν, θα «ανοίξει» τον δρόμο για συνέχιση της μετατροπής της περιοχής σε ένα δημοφιλές ορειβατικό καταφύγιο.
ΤΑ «ΜΕΤΕΩΡΑ» ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ…

Ένας τρίτος προορισμός που ο Π. Σακελλαρόπουλος οραματίζεται να αναδείξει ως ιδανικό τόπο ορειβασίας είναι το όρος πίσω από το Μέγα Σπήλαιο. «Εκεί θα ‘λεγε κανείς ότι είναι τα… ‘Μετέωρα’ της Αχαΐας», σχολίασε στην «Πολιτεία’ ο Αντιπεριφερειάρχης. Για να καταλήξει πως το σχέδιό του να ενώσει όλη την περιοχή, από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα και τη λίμνη της Στυγός, όπου ορκίζονταν οι θεοί και ο Ήλιος κι όπου οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως τα νερά φρουρούσαν τον Άδη, ενώ εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Νηρηίδα Θέτιδα για να γίνει άτρωτος, θα μπορούν να μετατραπούν σε μια διαδρομή που θα «παντρεύει» αθλητισμό, εικόνες, αρχαία ιστορία. Κάθε πτυχή που συγκινεί, γοητεύει και κινητοποιεί τον άνθρωπο απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. «Η Αχαϊα και η Δυτική Ελλάδα τα έχει όλα. Αρκεί να τα αξιοποιήσουμε, να τα αναδείξουμε, να τα κάνουμε γνωστά στον κόσμο», σημειώνει ο κ. Σακελλαρόπουλος.
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ