20.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Τράπεζες: Αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων – Κουρεύουν 8% τις προμήθειες


Σε ασκήσεις επί χάρτου επιδίδονται τα τραπεζικά επιτελεία και ενώ κυλά αντίστροφα ο χρόνος μέχρι την επόμενη συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών.

H Tράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι θα λειτουργήσει ως «γεφυροποιός» ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να πέσουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών, ενώ βρίσκεται και σε ανοιχτή γραμμή με τον SSM ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα έκτακτης φορολόγησης όσο οι τράπεζες βρίσκονται σε καθεστώς αναβαλλόμενης φορολογίας.

Λίγες ώρες αργότερα, χθες το πρωί ο οίκος Fitch εκτιμούσε ότι, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τον υψηλό πληθωρισμό, τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο δείκτης ΝPE θα διαμορφωθεί κοντά 5% το 2023, συγκλίνοντας προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που κινείται κάτω από το 3%.

Ερχονται αναπροσαρμογές στα επιτόκια
Σε κάθε περίπτωση, ορόσημο για την …επίτευξη συμφωνίας είναι η 15η Δεκεμβρίου – το αργότερο – και οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν τόσο την τελική τους πρόταση για την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο, όσο και τις παρεμβάσεις που σκοπεύουν να κάνουν στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, αλλά και στις προμήθειες.

Σε ότι αφορά στο τελευταίο η ΤτΕ επιβεβαιώνει ότι τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν τα χαμηλότερα στην Ευρώπη σε σχέση με το σύνολο των εσόδων, παρ΄ όλα αυτά οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μειώσεις.

Για τις καταθέσεις, έχουν ήδη προαναγγελθεί αυξήσεις των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον με τις μικρότερες τράπεζες να δίνουν τον τόνο. Χθες η Παγκρήτια ανακοίνωσε ότι ότι το επιτόκιο στις προθεσμικές ενός έτους διαμορφώνεται στο 1% για ποσά ως 50.000 -100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για τις καταθέσεις του Ταμιευτήριου, το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το πόσο, φτάνοντας ως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Ετοιμάζουν παρεμβάσεις – βαλβίδα αποσυμπίεσης
Η κυβέρνηση, διατυπώνει εδώ και καιρό, με τον έναν ή άλλο τρόπο, πως το τραπεζικό σύστημα έχει υποστηριχθεί ώστε να ξεπεράσει χρόνια προβλήματα (πχ. παροχή κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής») προκειμένου να υποστηρίξουν, μέσω χρηματοδότησης, το αναπτυξιακό αφήγημα της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά, χωρίς να παραγνωρίζει ότι τα «κόκκινα» δάνεια ήταν – και παραμένει σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης – το μεγάλο «αγκάθι», σημειώνει ότι οι τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή» είχαν θετικό αποτύπωμα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για την ελληνική οικονομία συνολικά και αυτό αποτυπώθηκε στις αξιολογήσεις όλων των οίκων και ενώ η χώρα βρίσκεται στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας.

Υπό την πίεση και της κοινής γνώμης, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες σε παρεμβάσεις που θα λειτουργήσουν ως βαλβίδα εκτόνωσης στην αυξανόμενη πίεση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το κύμα ακρίβειας.

Η «άσκηση» βέβαια δεν είναι εύκολη καθώς πρέπει, πρώτον να περάσει από την κρησάρα του Επόπτη (SSM) και δεύτερον να μην επιφέρει πλήγμα στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Γεγονός πάντως είναι ότι από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ οι τράπεζες έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη και ήρθε η ώρα «επιστροφής» στους πελάτες τους, με τον έναν ή άλλο τρόπο.

Μειώθηκε το spread των στεγαστικών
Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τόκους στο γ’ τρίμηνο της χρονιάς διαμορφώθηκαν για τις συστημικές τράπεζες στα 1,4 δισ. ευρώ, τα έσοδα από προμήθειες στα 450 εκατ. ευρώ και τα καθαρά και επαναλαμβανόμενα κέρδη, κυρίως από τόκους και προμήθειες στα 526 εκατ. ευρώ.

Στο 9μηνο, τα επιτοκιακά έσοδα ήταν 3,849 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στα 1,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στέλεχος συστημικής τράπεζας, από τον Ιούλιο του 2022, όταν ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, το spread των στεγαστικών δανείων έχει μειωθεί σημαντικά και ούτως ή αλλιώς προβλεπόταν περαιτέρω μείωση του, ώστε να απορροφηθεί η αύξηση του euribor που από μηδενικό προσεγγίζει το 2%.

Το μπρα ντε φερ για τα στεγαστικά
Η κυβέρνηση πάντως – και λόγω του προεκλογικού κλίματος – θέλει να μεγαλώσει η περίμετρος για τη στήριξη των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, με υποθήκη την πρώτη κατοικία, που θα επιδοτηθεί κατά 50% η αύξηση της από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η περίμετρος, σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζών δεν ξεπερνά τους 30.000 δανειολήπτες αν υιοθετηθούν τα αυστηρά κριτήρια ευαλωτότητας ενώ το κόστος που θα αναλάβουν αποκλειστικά οι τράπεζες δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Μπαίνει «ψαλίδι» στις προμήθειες
Για το θέμα των προμηθειών κάθε τράπεζα ξεχωριστά, «ζυγίζει» σε ποιες μπορεί να παρέμβει και σε ποιο βαθμό, εστιάζοντας κυρίως σε αυτές που αφορούν υπηρεσίες και συναλλαγές της καθημερινότητας (πχ. ανάληψη μετρητών μέσω ΔΙΑΣ).

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θα υπάρξει μείωση πέριξ του 8% και ίσως και στο 10%.

Εκεί που είναι πιο δύσκολα τα πράγματα και οι προμήθειες είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη «ανελαστικές» είναι αυτές που αφορούν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, τα μεγάλα εμβάσματα και το investment banking.

Σημειώνεται ότι το 80% των εσόδων από προμήθειες στην Ελλάδα προέρχονται από συναλλαγές με επιχειρήσεις και όχι ιδιώτες.

800 εκατ. σε τόκους καταθέσεων
Σε ό,τι αφορά στα επιτόκια καταθέσεων, οι «μεγάλοι» του κλάδου, σύμφωνα με πηγές έχουν προβλέψει στους προϋπολογισμούς του 2023, περί τα 800 εκατ. ευρώ τόκους καταθέσεων.

Εκτιμάται ότι άμεσα θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις. Και φαίνεται να αντιλαμβάνονται, έστω και τώρα, ότι άργησαν να περάσουν τις αυξήσεις της ΕΚΤ στους καταθέτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Οκτώβριο, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε στο 0,05% και μέσο επιτόκιο νέων δανείων στο 4,86% αυξημένο κατά 0,26% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο εξωδικαστικός
Τέλος, σε ό,τι αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό όπου η κυβέρνηση ζητάει μετ’ επιτάσεως να αυξηθούν οι ταχύτητες και ο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρας, ειδικότερα, προτάσεις από τις τράπεζες με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους, η επιχειρηματολογία των τραπεζών – τουλάχιστον μέχρι πρότινος – διατυπώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για την πορεία του εξωδικαστικού (20 Οκτωβρίου 2022).

Όπως είχε πει η Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, οι τράπεζες διαχειρίζονται πλέον, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ενήμερους πελάτες.

«Οι πελάτες των τραπεζών δεν έχουν το ίδιο κίνητρο να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, ο οποίος ναι μεν είναι μια συναινετική διαδικασία, αλλά παραμένει μια προπτωχευτική διαδικασία.

Παράλληλα και οι τράπεζες και σε συνέχεια αυτών της στρατηγικής προτεραιότητας να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τον bankable πληθυσμό της χώρας, όταν έχουν μια ρύθμιση η οποία τηρείται, προτεραιοποιούν τη διατήρηση της υφιστάμενης ρύθμισης, αντί την εκ νέου ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού, που θα κατέβαζε εκ νέου τα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενο καθεστώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.» όπως εξήγησε η γενική διευθύντρια της Εθνικής και πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα