6.4 C
Aigio
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Τρία εργαλεία για προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Εφορία και τράπεζες έχουν -και πάλι- αγριέψει με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και όσοι χρωστάνε παίρνουν χαρτί και μολύβι για να δουν πώς μπορούν να αμυνθούν με τις δυνατότητες και τα εργαλεία που προσφέρει η νομοθεσία. Πρακτικά υπάρχουν τρεις επιλογές: η πάγια ρύθμιση για οφειλές στην Εφορία και με 24-48 δόσεις, ο εξωδικαστικός μηχανισμός που δίνει τη δυνατότητα μιας ολιστικής ρύθμισης για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών που ουσιαστικά αφορά μία απευθείας διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια.

Και οι τρεις επιλογές δίνουν μια ανάσα στους οφειλέτες και προστατεύουν τραπεζικές καταθέσεις και ακίνητα από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Μάλιστα, με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, όλα αυτά τα εργαλεία γίνονται περισσότερο προσβάσιμα και αξιοποιήσιμα από τους οφειλέτες.

Πάγια ρύθμιση: Εφορία και ΕΦΚΑ δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών σε έως και 24 ή 48 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 ευρώ. Μπορούν δε να εξοφλήσουν τυχόν απλήρωτες -ληξιπρόθεσμες και μη- οφειλές τους από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, βεβαιωμένες εντός του 2023. Επίσης, μέχρι και σε έως 48 δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν τα έκτακτα χρέη από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της Εφορίας κ.λπ. Προσοχή όμως: Οι μηνιαίες δόσεις επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια 4,37% εάν επιλεγούν μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις και 5,37% εάν επιλεγούν 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις. Η πάγια ρύθμιση χάνεται όταν δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο και η καταβολή αυτής γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15%.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αφορά ρυθμίσεις χρεών έως 420 δόσεις και κούρεμα αρχικού κεφαλαίου για οφειλές σε τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ ή δήμους. Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακόμα και αν έχει ένα είδος οφειλής (σε έναν πιστωτή δηλαδή, Δημόσιο, τράπεζα κ.λπ.) και χρέος τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός γίνεται πιο ελκυστικός και σε όρους κουρέματος και σε όρους επιτοκίων. Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο).

Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια, εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές (π.χ. αν ο οφειλέτης δεν είναι στην πραγματικότητα ευάλωτος). Επίσης βελτιώνεται ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών και κατ’ επέκταση το ύψος της οφειλής που ρυθμίζεται μέσω του εξωδικαστικού, για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο τους ευάλωτους. Με τη νέα ρύθμιση, το κούρεμα αυξάνεται έως και κατά 28%, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Το δε επιτόκιο των ρυθμίσεων θα είναι 3% σταθερό για 3 έτη. Για παράδειγμα, με χρέος 100.000 ευρώ και αξία ακινήτου 50.000 ευρώ, διαγράφονται πλέον 67.500 ευρώ αντί 54.780 που κόβονται σήμερα. Το νέο χρέος θα είναι πλέον 32.500 ευρώ αντί 45.220, δηλαδή 28% μικρότερο από το ήδη «κουτσουρεμένο» κατά 67,5% που δίνει ως τώρα η πλατφόρμα.

Ρύθμιση μέσω Κώδικα Δεοντολογίας: Μέσω του gov.gr οι δανειολήπτες μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες ή τα funds, μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας για τις διμερείς ρυθμίσεις. Ο Κώδικας Δεοντολογίας ισχύει για όλους τους ενεχόμενους, πρωτοφειλέτες, συνοφειλέτες και εγγυητές (εφεξής δανειολήπτες) που έχουν δανειακές συμβάσεις για:
■ Καταναλωτικά δάνεια
■ Στεγαστικά δάνεια
■ Πιστωτικές κάρτες
■ Δάνεια ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών
■ Δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων, με μέσο όρο κύκλου εργασιών κατά τα τελευταία 3 φορολογικά έτη που δεν υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.
Επίσης αφορά απαιτήσεις έναντι δανειολήπτη που υπερβαίνουν:
■ Το ποσό των 1.000 ευρώ, στην περίπτωση απαιτήσεων έναντι δανειοληπτών φυσικών προσώπων.
■ Το ποσό των 5.000 ευρώ, σε περιπτώσεις δανειοληπτών νομικών προσώπων – πολύ μικρών επιχειρήσεων.

newmoney

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα