Ξεκίνησε ήδη μπαράζ ελέγχων στην Πάτρα για την αντιμετώπιση του διπλού προβλήματος με τις θορυβώδεις εξατμίσεις και την επικίνδυνη εκπομπή ρύπων
του Αχιλλέα Ροδίτη
Αν έχετε τρύπια εξάτμιση ή σας αρέσει να γκαζώνετε και να σας ακούει όλη η γειτονιά, καλά θα κάνετε να το ξανασκεφθείτε. Διότι στο στόχαστρο της Τροχαίας της Πάτρας μπαίνουν οι τρύπιες εξατμίσεις, ο θόρυβος και το καυσαέριο που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα.
Το μπαράζ στοχευμένων ελέγχων έχει ήδη αρχίσει και μάλιστα με βεβαιωμένα πρόστιμα που καταγράφηκαν μόλις στο πρώτο διήμερο από την έναρξη των εντατικών ελέγχων. Η οδηγία που ο ίδιος ο Διοικητής της Τροχαίας Πατρών Χρήστος Ντεμίρης έδωσε προς την Ομάδα Ελέγχου για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) ήταν να εστιάσουν στον θόρυβο και την ρύπανση από προβληματικές εξατμίσεις οχημάτων. «Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στο να περιοριστεί το πρόβλημα. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται και θα τιμωρούνται με βάση όσα προβλέπει η νομοθεσία. Πρέπει να πρυτανεύσει για όλους μας η προσπάθεια για μετακίνηση χωρίς θόρυβο», δηλώνει στην «Πολιτεία» ο κ. Ντεμίρης και δείχνει αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για αυστηρούς ελέγχους και επιβολή προστίμων.
ΘΟΡΥΒΟΣ, ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η Πάτρα είναι από τις πόλεις με το πιο έντονο πρόβλημα θορύβου. Ως πόλη απέχουμε έτη φωτός μακριά από τις ιδανικές συνθήκες που επικρατούν σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις αλλά το θέμα είναι ότι δεν είμαστε καν κοντά ούτε και σε ό,τι ισχύει σε άλλες ελληνικές πόλεις παρόμοιας πληθυσμιακής κατάστασης με την αχαϊκή πρωτεύουσα. Η Πάτρα είναι η πλέον θορυβώδης, και αυτό επιβεβαιώνεται με την «σφραγίδα» των επιστημόνων οι οποίοι μετά τις απανωτές μετρήσεις που έχουν κάνει, έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και μας έχουν θέσει προ των ευθυνών μας αναφορικά με τις τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία. Όλο το πρόβλημα όμως διογκώνουν στο μέγιστο οι δικυκλιστές, (όπως και ορισμένοι κάτοχοι ΙΧ. αλλά κυριότερα οι πρώτοι), συνήθως νεαρής ηλικίας άτομα, οι οποίοι αρέσκονται στο να κυκλοφορούν με τρύπια εξάτμιση, να γκαζώνουν όταν βρουν δρόμο ανοικτό μπροστά τους, και ο θόρυβος της εξάτμισης κυριολεκτικά να σου «βουλώνει» τα αυτιά και να εκτινάσσει τον εκνευρισμό σου στα… ύψη. Κλιμάκια της Τροχαίας Πατρών, έχοντας στη «φαρέτρα» τους την ρητή εντολή του Διοικητή της Υπηρεσίας βγαίνουν στους δρόμους στήνοντας μπλόκα σε επιλεγμένα σημεία αλλά και οπουδήποτε λάβουν κλήση για αντίστοιχο πρόβλημα. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) βάζει πρόστιμο αξίας 100 ευρώ για τέτοια παράβαση ενώ είναι στην ευχέρεια του τροχονόμου εκτός από τα πρόστιμα να αφαιρέσει και τα απαιτούμενα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, όπως τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας.
ΚΑΥΣΑΕΡΙΟ… ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Και το καυσαέριο έχει επίσης μπει «ψηλά» στη λίστα του «κυνηγητού» της Τροχαίας Πατρών για παραβάσεις και επιβολή προστίμων. Ήδη, μέσα σε δύο ημέρες ελέγχων την περασμένη εβδομάδα, (Τρίτη και Τετάρτη), οι άνδρες της Τροχαίας της πόλης βεβαίωσαν δύο παραβάσεις για εκπομπή ρύπων πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Η σαφής εντολή που έχει δοθεί από τον Διοικητή είναι να ελέγχονται όλα τα οχήματα. Από τα δίκυκλα και τα ΙΧ, μέχρι τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Σε αυτή όμως την περίπτωση υπάρχει ένα συγκεκριμένο εμπόδιο που δεν μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν οι αστυνομικοί. Και ποιο είναι αυτό; Ότι είναι εμφανές το πρόβλημα σε ένα όχημα, για παράδειγμα, όμως ο κάτοχος διαθέτει «Κάρτα Καυσαερίων» από ΚΤΕΟ. «Δεν ξέρω κι εγώ πώς γίνεται αυτό, αλλά συμβαίνει», διαβεβαιώνει ο κ. Ντεμίρης επικαλούμενος μάλιστα μία από τις δύο προχθεσινές βεβαιωμένες παραβάσεις. Ο ιδιοκτήτης ενός αγροτικού οχήματος είχε κανονικά την «Κάρτα Καυσαερίων» παρότι είχε… ντουμανιάσει τον τόπο! Και τελικά, βρέθηκαν άλλου είδους παραβάσεις στο όχημα και βεβαιώθηκαν. Θυμίζουμε ότι η εκπομπή ρύπων τιμωρείται από τον ΚΟΚ με πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.
Όπως προ ημερών έγραψε η «Πολιτεία», το πρόβλημα του θορύβου στην πόλη έχει γίνει έντονο και εξαιτίας των έργων που είναι σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης. Από την μια, λοιπόν, τα συνεργεία που σκάβουν κι απ’ την άλλη τα οχήματα, δημιουργείται ένα… πανδαιμόνιο θορύβου που αντηχεί σ’ όλη την πόλη. Η ηχορύπανση μετριέται ακόμα και από απλούς πολίτες μέσω των smartwatches που διαθέτουν ντεσιμπελόμετρα και ενίοτε δείχνουν πως τα επίπεδα θορύβου «ανεβαίνουν» επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Όπως λένε οι ειδικοί, εκτός από βλάβη στην ακοή, ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει εμβοές ή βουητό στα αυτιά, διαταραχές ύπνου και άλλα προβλήματα υγείας. Επιπλέον, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου προκαλεί στρες και κατά συνέπεια μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό και τον ρυθμό της αναπνοής, οδηγώντας σε συναισθήματα άγχους και ευερεθιστότητας.
Για την προστασία της δημόσιας υγείας έχουν θεσπιστεί όρια επιτρεπόμενου θορύβου στις αστικές περιοχές. Μέχρι τα 55 dB κατά το μέγιστο, τις εργάσιμες ώρες, αλλά και 45 dB τις ώρες κοινής ησυχίας. Όπως φαίνεται ωστόσο στο smartwatch της φωτογραφίας που δημοσιεύουμε, ενός καταστηματάρχη στην οδό Μαιζώνος, ο θόρυβος την στιγμή της μέτρησης και φωτογράφισης, έφθανε τα… 90 ντεσιμπέλ. Δηλαδή κοντά στο διπλάσιο από το επιτρεπτό όριο!
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ