33.4 C
Aigio
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
spot_img

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες -Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Ανοιχτές είναι πλέον οι κάλπες στη Γαλλία με το εκλογικό σώμα να προσέρχεται ώστε να επιλέξει τα Μέλη του Κοινοβουλίου.

Από τις 8 το πρωί (τοπική ώρα) άνοιξαν χωρίς πρόβλημα τα εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια της χώρας. Η προσέλευση των ψηφοφόρων, η οποία έχει αποτελέσει θέμα πολλών συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες καθώς η αποχή σημείωσε ιστορικά ποσοστά στον πρώτο γύρο, θα ολοκληρωθεί στις 8 το απόγευμα (τοπική ώρα) οπότε και θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται πως στη Γαλλία σύμφωνα με νόμο του 1977, δεν επιτρέπονται τα exit polls και ο σχολιασμός στα γαλλικά ΜΜΕ, καθώς, όπως προβλέπει, «σε περίπτωση γενικών εκλογών και δημοψηφισμάτων, την προηγούμενη και την ημέρα κάθε εκλογής, καμία εκλογική κάλπη δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο, με οποιοδήποτε μέσο, ​​δημοσίευσης, εκπομπής ή σχολιασμού», πράγμα που δεν εμποδίζει ωστόσο, τον διεθνή Τύπο να μεταδίδει ειδήσεις και ρεπορτάζ.

Πρώτα αποτελέσματα στις υπερπόντιες κτήσεις:
Πρώτα αποτελέσματα εκλογικά έχουμε από τη γαλλική επικράτεια της Γουαδελούπης. Στο νησί των περίπου 370.000 κατοίκων, που αποτελεί μέρος της Γαλλίας και εκλέγει μία έδρα στο κοινοβούλιο, πρώτη σε ψήφους αναδείχτηκε η Justine Bénin. H Μπενίν, μία από τις δεκαπέντε συνολικά υποψηφίους που συμμετέχουν ήδη στην κυβέρνηση, πήρε το 31,31% των ψήφων και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της Αριστεράς Christian Baptiste (26,78 %).

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 2017 έως το 2020 προσήλθε για να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο της Χάβρης.

Πολύ μικρή διαφορά δίνουν οι δημοσκοπήσεις
Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες εμφάνιζαν άλλοτε τη μια παράταξη (Μακρόν) να προηγείται και άλλοτε την άλλη (Μελανσόν) αλλά σε γενικές γραμμές προβλέπουν ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου η παράταξη Μακρόν, έστω και μετά πολλών βασάνων, θα καταφέρει στο τέλος να έχει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Εξάλλου, το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Μακρόν θα διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως το 2027, όταν θα αποχωρήσει από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ή αν θα υποχρεωθεί να «συγκατοικήσει» στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή να ορίσει πρωθυπουργό πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να είναι άλλος από τον επικεφαλής της συμμαχίας των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην έχει καμία από τις δύο προαναφερθείσες παρατάξεις την πλειοψηφία των βουλευτών, με αποτέλεσμα να είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα το πόσους βουλευτές θα εκλέξει και το τι θα πράξει μετεκλογικά η κεντροδεξιά, νεογκωλική παράταξη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι παρά τη συντριβή τους στις προεδρικές εκλογές, όπου δεν έπιασαν το 5%, στις σημερινές βουλευτικές εκλογές εμφανίζονται να υπερδιπλασιάζουν το ποσοστό τους και στον δεύτερο γύρο να κερδίζουν περί τις 60 έδρες. Η μάλλον δημοφιλέστερη πολιτική προσωπικότητα σε αυτόν τον χώρο, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στον Μακρόν.

Πάνω από 50% προβλέπεται η αποχή
Ως προς τον χώρο της ακροδεξιάς, στόχος της Μαρίν Λεπέν δεν φαίνεται να είναι άλλος από τη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αναγνωρισμένης από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, με τις δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν να κινείται περί το 20%. Στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο ένας στους δυο Γάλλους που εκτιμάται ότι θα πάει να ψηφίσει (η αποχή προβλέπεται πάνω από το 50%) θα κληθεί να επιλέξει ποιου κόμματος τον υποψήφιο ψηφίζει. Αν ένας υποψήφιος υπερβεί στον σημερινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων εκλέγεται βουλευτής. Αν όχι, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν οι δυο πρώτοι σε ψήφους, αλλά και όσοι καταφέρουν να υπερβούν το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Στον δεύτερο γύρο, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους.

Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα κονταροχτυπηθούν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν και ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μελανσόν, αφού με την αποχή να εκτιμάται στο 50% είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες όπου θα περάσει και τρίτος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο. Σημαίνει επίσης ότι, με βάση τις προβλέψεις, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας δεν θα υπάρχει στο δεύτερο γύρο σημαντικός αριθμός υποψηφίων που να αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όποτε θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.

Πηγή: iefimerida.grΒουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες -Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα – iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα