Χίλια και πλέον στελέχη και μέλη μετά από 10ωρη πανελλαδική συνδιάσκεψη έδωσαν την κατεύθυνση και την πολιτική «εντολή» στους 7 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το χάσμα είναι αγεφύρωτο και η σύγκρουση ασυμφιλίωτη: αυτό ήταν το κοινό σημείο στο οποίο κατέτειναν όλες οι τοποθετήσεις δεκάδων ομιλητών, από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο μέχρι και τα απλά μέλη που έκαναν παρέμβαση στην πανελλαδική συνδιάσκεψη.
«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της συνδιάσκεψης, μην αφήνοντας περιθώρια για οποιοδήποτε απόπειρα συμβιβαστικής κίνησης από οποιαδήποτε πλευρά.
Η μεγάλη έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει και οι 7 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν την ομόφωνη απόφαση της βάσης του κόμματος, που τους έδειξε την κατεύθυνση της μεγάλης εξόδου.
Κατά δεκάδες τα στελέχη αποφάσισαν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κόμμα και η γενιά των 40άρηδων με τους πολιτικούς της μέντορες και ηγήτορες.
Δεν έχουν άλλωστε περάσει παρά τέσσερα 24ωρα από όταν ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας συναντούσε τον κ. Ηλιόπουλο στο γραφείο του, σε μια προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να πέσουν οι τόνοι, σε μια κατάσταση διάλυσης για την οποία δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος.
Η φυγή αρχίζει με κύμα αποχωρήσεων από τις οργανώσεις μελών σε όλη την Ελλάδα και από έναν ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται στην ανυποληψία, στην αναξιοπιστία στο εσωτερικό του και στην ασυνεννοησία, όπως καταγγέλλουν.
Δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα, ξεκαθαρίζουν, αλλά βαθιά πολιτικό με τον κ. Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα.
«Ποιον Κασσελάκη να ακούσουμε; Τον Κασσελάκη του ΣΕΒ με τα stock options ή τον Κασσελάκη του Εconomist; Τον Κασσελάκη στον Ευαγγελάτο και την αποδόμηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του μαξιλαριού των 37 δισ.€ ή τον Κασσελάκη της ΚΕ με την 5η φάλαγγα και την πολιτική του “πουμαρό”; Τον Κασσελάκη των τηλεφωνημάτων… σε στελέχη ή τον Κασσελάκη των αποστατών;».
Αυτά ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων, ως ένδειξη πλήρους απώλειας εμπιστοσύνης για τις προθέσεις του νέου προέδρου.
Ο «βούρκος» και τα τρολ της Κουμουνδούρου
Η λέξη «βούρκος» που χρησιμοποίησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, για να περιγράψει την απαξία στην οποία βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, απηχεί το 44% των μελών του κόμματος που ψήφισαν την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές κάλπες και οι οποίοι αδυνατούν υπό αυτή την ηγεσία, όπως σημειώνουν, να μπαίνουν πλέον στο ίδιο κάδρο με αυτές τις πρακτικές.
Δεν ήταν μόνο το χτύπημα με χρονοκαθυστέρηση του Παύλου Πολάκη στη Σία Αναγνωστοπούλου, για την περιπέτειά της με τον κορωνοϊό (λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη), ήταν και η λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος από σειρά γνωστών τρολ της Κουμουνδούρου που χτυπούσαν σε εργολαβία τους εσωκομματικούς αντιπάλους.
«Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ενα ψηφιακό λιντσάρισμα» έγραψε ο κ. Ηλιόπουλος μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων στο πρόσωπό του.
Για την ομάδα των 7 βουλευτών δεν ήταν παρά η επιβεβαίωση του χάσματος ήθους και πολιτικής για το οποίο μίλησαν από την αρχή.
«Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις» γράφουν στο κείμενό τους τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δύο μόλις ώρες πριν η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη παίξει, ίσως για πρώτη φορά στα τηλεοπτικά χρονικά για αρχηγό κόμματος, σε επανάληψη στις 11 τη νύχτα και στην οποία χαρακτήρισε αποστάτες του 40ρηδες του κόμματος αν φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρών» εντός και εκτός Βουλής
Το αποτέλεσμα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ανατροφοδοτεί τα σενάρια διάσπασης και στη Βουλή. Μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα οι επτά βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου (Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος, Τζούφη, Φωτίου, Αναγνωστοπούλου) δεν φτάνουν τους 10.
Ο Αλέξης Χαρίτσης στην τοποθέτησή του μίλησε για την ανάγκη να προστατευτεί η ιστορία και το πολιτικό μέλλον του χώρου της Αριστεράς, για να προσθέσει ότι «τα επόμενα βήματά μας πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα προς την επόμενη μέρα» αφήνοντας σαφείς ενδείξεις ότι τίποτα δεν θα μείνει στο κενό.
Δεν αποκλείεται πάντως να ακολουθήσουν και άλλοι στην ίδια ρότα αποχώρησης και ανεξαρτητοποίησης σε δεύτερο χρόνο στη λογική του ντόμινο και της διάσωσης πολιτικού κεφαλαίου, πριν ταυτιστούν πολλοί με την ηγετική ομάδα Κασσελάκη – Πολάκη – Τζάκρη όπως σημειώνουν πολλά στελέχη στο περιθώριο των κομματικών διεργασιών.
«Είμαι ο Στέφανος Κασσελάκης»
Πάντως από την πλευρά των νεοπροεδρικών επιμένουν ότι η φυγή θα είναι μια μορφή αποστασίας, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη δεν μεταπηδούν ούτε σε άλλο κόμμα και πόσο μάλλον σε άλλη παράταξη.
Ο κ. Κασσελάκης θα τοποθετηθεί για δεύτερη φορά απέναντι στους 7 βουλευτές του που αποχωρούν και ανεξαρτητοποιούνται στη μία το μεσημέρι στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ενεργοποιώντας την «ώρα του προέδρου».
Αυτή τη φορά θα έχει ενδιαφέρον αν ο κ. Κασσελάκης θα επιμείνει στον χαρακτηρισμό «αποστάτες» ή αν θα κάνει κάποια γενναία κίνηση για να στριμώξει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά των στελεχών που αποχωρούν παρατηρούν ότι ο κ. Κασσελάκης ουσιαστικά σπρώχνει προς την έξοδο παρά κάνει ουσιαστικές προσπάθειες να συγκρατήσει τους διαφωνούντες.
Δεν αποκλείουν δηλαδή το ενδεχόμενο το φαινόμενο του ΣΕΒ, της ΚΕ ή της συνέντευξης στον ΑΝΤ1να επαναληφθεί και στο ραδιοφωνικό του διάγγελμα και με μια διχαστική και ταυτόχρονα «αιρετική» τοποθέτηση για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς να τους «διευκολύνει» προς την έξοδο.
Πηγή: iefimerida.gr – Ξεκινά το δεύτερο κύμα διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ -Έτοιμοι να φύγουν οι 7 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου, το παρασκήνιο – iefimerida.gr