Οι υποκλοπές φέρνουν ξανά αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία, καθώς στην υπόθεση δεν έχει μπει τέλος, όπως ήλπιζε το Μαξίμου.
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για λίστα πολιτικών και δημοσιογράφων, που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από το Μαξίμου μέσω Predator, με απαξίωση και υπόνοιες για κέντρα που θέλουν να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός σημειωτέον αναμένεται να ερωτηθεί και να αναφερθεί στο θέμα κατά τη συνέντευξη που θα παραχωρήσει απόψε το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1. Από το Μαξίμου πάντως σε οποιοδήποτε ερώτημα παρέπεμπαν στην προχθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είχε αμφισβητήσει τη δημοσιογραφική αξιοπιστία του Κώστα Βαξεβάνη και είχε υποστηρίξει ότι το δημοσίευμα δεν βασίζεται σε στοιχεία.
Το πιο ενδιαφέρον όμως της αντίδρασης Μαξίμου δια Οικονόμου είναι η παραδοχή ότι κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα, πλην όμως με τη διαβεβαίωση ότι δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή. Η αναφορά αυτή σε συνδυασμό με την εκτίμηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ότι μπορεί να υπήρχαν κάποια άλλα κέντρα, δηλαδή ιδιώτες και όχι η κυβέρνηση, που χρησιμοποιούσαν το Predator, δείχνει μία πιθανή γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν παρακολουθήσεις προσώπων, που περιλαμβάνονται στη λιστα.
Ενδιαφέρον έχουν όμως και οι αντιδράσεις των υπουργών που φέρονται να παρακολουθούνταν, αλλά και η μη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, το όνομα του οποίου επίσης αναφέρεται στη λίστα, που δημοσίευσε η εφημερίδα.
Από την πλευρά του Μεσσήνιου πολιτικού επικρατούσε σιγή ιχθύος, γεγονός που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για τυχόν επόμενες κινήσεις του, ενώ στο γαλάζιο παρασκήνιο σχολίαζαν ότι ο κ.Σαμαράς δεν έσπευσε να προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση και εκτιμούσαν ότι η σιωπή του δείχνει πολλά…
Σημειωτέον ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να διενεργήσει σχετική προκαταρκτική εξέταση για το δημοσίευμα με τη λίστα υποκλοπών. Ο κ. Ντογιάκος υπενθυμίζεται ότι θεωρείτο πρόσωπο της επιρροής Σαμαρά.
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε να “αθωώσει” το Μαξίμου. “Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να παρακολουθεί την Ευγενία (σσ . Μανωλίδου, σύζυγός του). Μου θυμίζει τη σκευωρία της υπόθεσης Novartis όπου κατηγόρησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα επίσης με τις ίδιας ποιότητας ‘στοιχεία’. Αθωωθήκαμε πανηγυρικά”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Γεωργιάδης.
Η αντίδραση δε του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην αναφορά του ονόματος του στο δημοσίευμα της Documento, σχολιάστηκε στο γαλάζιο στρατόπεδο ποικιλοτρόπως. “Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους”, έλεγαν κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών. Σχόλιο το οποίο στο Μαξίμου εξέλαβαν ως πλήρη στήριξη, κάποιοι όμως στο γαλάζιο παρασκήνιο θεωρούσαν ότι αποτελούσε και ένα μήνυμα- προειδοποίηση, δηλαδή ότι η πλευρά Δένδια διαμηνύει στο Μαξίμου ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο, αν είχε συμβεί.
Tη δική της οπτική για το θέμα των νέων αποκαλύψεων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων κατέθεσε η Ολγα Κεφαλογιάννη.
Μιλώντας στον Αντέννα, η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για “απλετο φως που πρέπει να πέσει στην υπόθεση” και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι “το απόρρητο δεν μπορεί να υπάρχει και να ισχύει εδώ”.
Υπογράμμισε επίσης ότι περιμένει την εισαγγελική παρέμβαση.
Για το ρεπορτάζ του Documento είπε ότι “πρόκειται για λίστα ατάκτως εριμμένη”.