12.8 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο -«Ελευθερία ή θάνατος λέμε κι εμείς»

Σε ειδική συνεδρίαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με μία συγκινητική ομιλία στην οποία τόνισε τη μακραίωνη παρουσία και συνεισφορά των ελληνικών κοινοτήτων στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή ζητώντας τη στήριξη της Ελλάδας στον πόλεμο που διεξάγει ο λαός του.

Στην Ουκρανία «λέμε το δικό μας “Ελευθερία ή Θάνατος” σήμερα, όπως έκαναν οι Έλληνες πριν δύο αιώνες», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, ευχαριστώντας για την ελληνική αρωγή και ζητώντας περισσότερη στήριξη, επικαλούμενος τόσο τις ελληνικές κοινότητες σε Μαριούπολη και Οδησσό όσο και την ιδρυμένη στην Οδησσό Φιλική Εταιρεία.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε:

«Για πάνω από ένα μήνα τώρα ξυπνώ και σκέφτομαι τη Μαριούπολη λαμβάνοντας τις φριχτές πληροφορίες.

Αυτό δεν έχει συμβεί ξανά στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τες και ταυτοχρόνως αναγκάζοντας τους αμάχους να φύγουν.

100.000 άνθρωποι παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης, δεν έχει μείνει όμως κανένα κτίριο, οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία μαιευτήρια πολιτιστικά κέντρα ακόμη και το θέατρο το οποίο εβλήθη από πύραυλο.

Ολοι τα έχουμε δει αυτά και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που προφανώς ήξεραν τι έκαναν αλλά δεν δίσταζαν να χτυπήσουν.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί μετά την προσέγγιση του ρωσικού πολιτισμού μας σήμερα.

Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία της Ρωσίας.

Υπήρξε το λίκνο μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες που ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους χτίζοντας το μέλλον τους.

Είναι αδύνατο να βρούμε τις απαρχές αυτής της ελληνικής κοινότητας στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. 

Η συμβίωση είναι δεδομένη ακόμη και στο νόμισμά μας έχει απεικονιστεί. 

Και με την Ελλάδα έχει συνδεθεί και η ανάπτυξη του χριστιανισμού. 

Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Ελληνες. 

Στην Ουκρανική ιστορία θα χάσουμε ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας την διάσταση που έφερε η ελληνική κοινότητα. 

Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. 

Πέρα από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός ένα άλλο ελληνικό κέντρο, που επισκέφθηκε πρόσφατα την πόλη και ο ΥΠΕΞ σας. 

Η Οδησσός είναι ήσυχη γιατί ο στρατός μας κατάφερε να διώξει τον εχθρό σε ασφαλή απόσταση. 

Τα ρωσικά στρατεύματα έφεραν τον φόβο και το θάνατο κοντά στις ελληνικές κοινότητες. 

Δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. 

Η Ρωσία χτύπησε τους αμάχους βάσει σχεδίου και βεβαίως δεν συνέβη μόνο εκεί. 

Η οδύνη είναι μεγάλη και σήμερα οι Ρώσοι συμπεριφέρονται απευλαύνοντας πληθυσμούς αμάχων προς τη Ρωσία. 

Πρέπει να σταθούν υπόλογοι. 

Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ. Και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. 

Μια νέα φιλική εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα για να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία.  Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα γονατίσουν την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα γίνει Θερμοπύλες.

Οι άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένοι οι κοινότητες αποδεκατισμένες οι Ρώσοι επιτίθενται συνεχώς αλλά είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας θα καταφέρουμε να νικήσουμε. 

Ακούστε μαχητές που μάχονται από τη Μαριούπολη».

«Έχει καταστραφεί το 90% της Μαριούπολης από τους Ρώσους ναζιστές»
Στη συνέχεια το λόγο πήραν δύο Ελληνοουκρανοί ομιλητές:

Ο πρώτος Ελληνοουκρανός ομιλητής:

«Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής.
Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ ΠΠ κατά των ναζιστών, τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω από τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου σαν άνδρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη. Πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, όπως ξέρετε, είναι Έλληνες, ελληνικής καταγωγής. Και η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό μας για να ανθίσει η πόλη μας. Σήμερα έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές, από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς. Από την 1η Μαρτίου, η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα. Συμπατριώτες, έχουμε μια πόλη στην οποία ζουν χιλιάδες, κι όπου πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλούμε βοηθήστε μας».

Ο δεύτερος ελληνοουκρανός ομιλητής:

«Καλημέρα συμπατριώτες. Λέγομαι Αναστάσιος. Είμαι κι εγώ Έλληνας ομογενής. Βρίσκομαι κι εγώ ανάμεσα σε αυτούς που προστατεύουν τη Μαριούπολη. Και παρακαλώ να ακούσετε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια. Δεν υπάρχει κανένας για να τους βοηθήσει. Ο εχθρός δεν αφήνει τους ανθρώπους να φύγουν από την πόλη και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους σώσουμε. Τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να μιλήσετε. Μπορείτε να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη γιατί είναι και δικοί σας άνθρωποι».

Και ακολούθως συνέχισε την τοποθέτησή του ο Ζελένσκι:

«Ευχαριστούμε την Ελλαδα για τη βοήθεια και για τη συμμετοχή σας στις κυρώσεις.

Παρόλα αυτά παρακαλούμε χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή για να οργανώσουμε καλύτερα την όποια διάσωση της Μαριούπολης. 

Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μας κατακτούσαν. 

Η Ουκρανία έμεινε όρθια να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε ότι χτίσαμε μαζί. 

Να προστατέψουμε την κοινή μας πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Να βρούμε τον τρόπο να εκδιώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά εδάφη για να μάθουν οι βάρβαροι ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο θα χάσει. Θα χάσουν όπως πάντα χάνει ο επιτιθέμενος. 

Οι ενέργειες της Ρωσίας από την αρχή εστράφησαν κατά της Ευρώπης».

Προσφωνώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, μεταξύ άλλων, είπε:

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον υποδειγματικά αμυνόμενο ουκρανικό λαό που αγωνίζεται ηρωϊκά απέναντι στη ρωσική εισβολή αυτές τις 43 τρομερές ημέρες.
«Ο Απρίλιος είναι ο πιο σκληρός μήνας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής χρησιμοποιώντας τη φράση του T.S Eliot και διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα στέκεται τίμια στο πλευρό της Ουκρανίας ως την τελική νίκη.

Ζήτησε να κλείσει η πόρτα στις ρωσικές τράπεζες
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε για την πρόκληση της Ρωσίας που δεν αφορά μόνο την Ουκρανία αλλά όλη την Ευρώπη. «Πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στις ρωσικές τράπεζες. Κανένα ρωσικό πλοίο δεν πρέπει να προσεγγίσει ευρωπαϊκά λιμάνια. Καμία αποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια. Η Ουκρανία χρειάζεται τις κυρώσεις αλλά χρειάζεται και όπλα.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία και μόνο εάν έχουμε αυτή τη στήριξη θα τη σώσουμε. Οι λαοί μας είναι στενά συνδεδεμένοι και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να ξαναφέρουμε την ειρήνη. Θα κερδίσουμε μαζί, ισότιμοι εταίροι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Χειροκρότησαν όρθιοι οι βουλευτές της ΝΔ, όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος Ζελένσκι χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές. Μάλιστα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τον χειροκρότησαν όρθιοι, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν καθισμένοι. Είναι ενδεικτικό ότι στην έναρξη της εκδήλωσης μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και η Όλγα Γεροβασίλη χειροκρότησαν, αλλά όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κάθονταν πίσω τους. Μόνο η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν παρούσα.

Οι βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ χειροκροτούν τον Ουκρανό πρόεδρο όρθιοι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθισμένοι και δεν χειροκροτούν
Ο κ. Τασούλας κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε : «Βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω η ελευθερία»

Η ομιλία στη Βουλή έγινε μετά από κάλεσμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Ουκρανίας στις 25 Μαρτίου. Η απόφαση για την παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή έγινε δεκτή κατά την τελευταία  Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, με τρία από τα κόμματα της ελληνικής Βουλής να ψηφίζουν «ναι» (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), δύο «όχι» (ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ.) και ένα «ναι, μεν αλλά» (ΜέΡΑ25) από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν ήταν παρών.

Πηγή: iefimerida.grΖελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο -«Ελευθερία ή θάνατος λέμε κι εμείς» – iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα